2015. június 6., szombat

Patrick Ness: Soha nincs vége


Gondolom elég sokan olvastatok már olyan történetet, amely elgondolkodtatott. De vajon hány olyan van ezek között a könyvek között, amit a mai napig nem sikerült megértenetek? Hányszor éreztétek azt, hogy"fú, ez nagyon jó volt, de fogalmam sincs mi történt, és mi volt a tanulság"? Na hát én pont ezeket éreztem Patrick Ness Soha nincs vége című művének elolvasása alatt és után is.


Tavaly ősszel olvastam el a regényt nagyon el vagyok maradva *lesüti a szemét*, de még most sem tudok mindennek értelmet találni. Azonban mégis nagyon tetszett az egész.
"- Miről szól ez az egész?
– Halvány fogalmam sincs." 
A történet alapjaiban véve Seth-ről szól, aki meghalt. Aztán felébred. Akkor most mi van? Seth sem érti, mi történt vele, így elindul megkeresni a válaszokat. Eleinte ő az egyetlen szereplőnk, kissé monotonnak is hathat a szöveg, de mégis annyi minden másra kell figyelni, hogy ez igazából fel sem tűnik már. De persze el kell telnie pár oldalnak, hogy hozzászokjunk. Regine és Tomasz megjelenésével új irányt vesz a cselekmény. Ők ketten a Vezető elől menekülnek. Seth ezt sem érti. Aztán szép lassan minden előkerül, válaszokat kapunk, de mégis maradnak dolgok, amin gondolkodhatunk. Hiszen soha nincs vége, nem?
"Ti még sosem éreztétek, hogy ezzel nincs vége? Hogy valahol, odaát, felfoghatatlanul, de létezik valami más, csak el kellene jutni odáig…"
Elkezdhetném elemezni a szereplőket, de igazából képtelen vagyok rá. Valahogy a tartalom komolysága miatt kevesebb figyelmet szenteltem a jellemüknek. Annyi biztos, megkedveltem a három főszereplőt. Akadtak más szereplők is persze, de csupán a visszaemlékezésekben, így nehéz róluk képet alkotni. Bár mondhatjuk, hogy akkor én most őt utálom, de mi van, ha valójában nem is ilyen a karakter? Csak éppen hozott egy rossz döntést. Nem ismerhetünk ki senkit egy-egy történés kiemelésével.

A Soha nincs vége olvasása közben gondolkodhatunk azon, vajon mi történik a halál után. Hova kerülünk? Kerülünk egyáltalán valahova? Ki tudja. Biztos a többségben kialakult már a véleménye erről, sokszor egy-két teóriát hallunk ismétlődni, de nem hiszem, hogy az írón kívül másnak is eszébe jutott e ez. Hogy mi? Természetesen nem akarom elspoilerezni, így kénytelenek lesztek elolvasni. ;)

Patrick Ness az olvasó elé tár egy nagyon furcsa életmódot. Lehet e egyáltalán ezt így nevezni? Ezzel továbbra sem fogok spoierezni, úgy érzem fel akarta nyitni az ember szemét azzal kapcsolatban, hogy sokszor csak menekülünk a problémák elől. Képtelenek vagyunk megoldani őket, mi több, szembenézni velük! Inkább becsapjuk saját magunkat, ha úgy érezzük, hogy az jobb, még ha tudjuk is, a következmények hátra vannak.

Seth egész életében és "halálában" is keresi a választ arra a kérdésre, hogy mi értelme az életnek? Ám erre Ness nem ad egyértelmű választ. A befejezés is kétértelmű, hiszen egyrészt mindenkinek más a válasza, másrészt egyáltalán számít ez?

Nagyon megéri elolvasni a regényt, de ha valaki könnyű olvasmányra vágyik, teljesen ki akark kapcsolódni, ne ezt a regényt válassza!

Szerző: Patrick Ness
Cím: Soha nincs vége (More Than This)
Oldalak száma: 400
Megjelenés: 2014 (2013)
Kiadó: Vivandra
Borító: Nagyon tetszik!
Kedvenc szereplő: Tomasz
Legkevésbé kedvelt szereplő: --
Ami tetszett: Az, hogy elgondolkodtat
Ami nem tetszett: Talán a legelején, hogy túl monoton, tömör a szöveg, de hozzászoktam ehhez :)
Kedvenc idézet: "A valóságos élet olyan, amilyen. Zavaros. A jelentése attól függ, honnan nézed. Csak egyetlen dolgod van, hogy kitaláld, miképpen élhetsz benne."

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése